Veiligheid

Published on oktober 1st, 2017 | by Ad van Gestel

0

BHV doe je niet voor jezelf

Niemand ontkomt er nog aan

De meeste bedrijfsongevallen ontstaan doordat de veiligheidsmaatregelen niet goed worden nageleefd. Dat is een bekend gegeven waar je als ondernemer niet omheen kan. Ook binnen andere instellingen en verenigingen komen geregeld persoonlijke ongelukken voor waarbij doeltreffend gehandeld moet worden. Was het in het verleden nog zo dat je hiervoor een EHBO cursus moest volgen, tegenwoordig moet een deel van je personeel verplicht een BHV cursus volgen. Van het tankstation om de hoek tot de scouting; overal waar je komt loopt een bepaald deel personeel rond wat een BHV opleiding  heeft gevolgd.

Levensreddend bezig zijn

Een bedrijf of organisatie moet per bepaald aantal bezoekers minimaal één BHV-er hebben. Dit is iemand die in staat is om bijvoorbeeld bij een brand het gebouw te ontruimen en de brandweer te waarschuwen. Daarnaast moet diegene ook op de hoogte zijn van de geldende EHBO regels. Van het aanleggen van een rekverband, het behandelen van een brandwond tot het blussen van een brand; de BHV-er moet van alle markten thuis zijn. Het is een taak waarbij levensreddend wordt gehandeld. De aanwezigheid van BHV-ers is dan ook een verplichting om de veiligheid van anderen in een pand te garanderen.

Een certificaat waar je wel wat voor moet doen

Heb je een BHV cursus gevolgd dan krijg je een certificaat. Dat is in principe voor één jaar geldig. Dat is zo geregeld omdat er nogal eens herzieningen komen op het gebied van EHBO. Daarnaast is bijscholing noodzakelijk om de kennis die wordt bijgebracht tijdens zo’n cursusdag niet te laten versloffen. De eerste cursus duurt twee dagen, en de vervolgcursussen die ieder jaar plaatsvinden duren één dag. Met een BHV certificaat mag je ook in het vrijwilligersleven meedraaien als hulpverlener. Het is niet verbonden aan je werkgever.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑